tiistai 25. lokakuuta 2016

J.R.R Tolkien - Kullervon tarina

"Hobbittien ja Keski-Maan luojan oma versio Kalevalan traagisimman hahmon Kullervon tarinasta, 
josta sai alkunsa koko Tolkienin tarumaailma."




Kirjastosta mukaan tarttui hieman erilaisempi teos tällä kertaa. Kullervon tarina on lyhyt, todella lyhyt. Mutta mielenkiintoinen siitä huolimatta ja lukemisen arvoinen.

Eniten minua hämmästytti se kuinka vahvasti tästä pikkuruisesta kirjasta paistaa läpi Tolkienin kiinnostus suomen kieltä, mytologiaa ja Kalevalaa kohtaan. Oma kansalliseepoksemme todellakin inspiroi häntä syvästi ja se oli ainakin minulle uutta tietoa.

Itse tarina on kokonaisuutena hyvin keskeneräinen ja runomainen. Nimet vaihtuvat tiuhaan tahtiin ja se laittaa kokeneemmankin lukijan tiukille. Valokuvat Tolkienin muistiinpanoista sopivat kirjaan hienosti ja antavat kirjalle vähän persoonallisemman säväyksen.

Tolkien-tutkija Verlyn Flieger on koostanut kyseiset luonnokset kokonaiseksi tarinaksi ja hänen omat kommenttinsa antavat kirjalle kaivattua täytettä, sekä selventävät lukijalle epäselviä kohtia.

Suosittelisin kirjan lukemista todellisille Tolkienin faneille, muuten tämä keskeneräinen teos ei oikein pääse loistamaan missään muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti